torsdag 20 augusti 2009

Skulle Stockholms Tunnelbana vara den dyraste?

I en artikel idag på E24 redovisas resultatet av en undersökning. I den påstår man att Stockholm skulle vara den dyraste staden att åka tunnelbana i (i världen?). Detta är så otroligt fel, man ahr jämfört kontantpriser vad det verkar för att åka tio stationer (hur man nu kommer fram till det jämförelsemåttet). Stockholms hela tunnelbanenät ligger i samma zon i SL:s taxevärld, en enkelbiljett som gäller en timme i denna zon kostar 40 SEK. Som exempel kan nämnas att en resa på det avståndet går på £4 i London (cirka 50 SEK). I Oslo får man betala 36NOK (cirka 40 SEK) för en zon (som då är mindre). I många städer är priset avsevärt lägre än i Stockholm också naturligvis. Exempelvis €1,60 i Paris. Om man istället räknar på förköpta biljetter blir priset i de flesta fall lägre även i de dyra städerna. Det handlar ju i grunden om att minska kontanthanteringen. SL har ju dessutom förmånliga korttidskort för 1,3 eller 7 dagar.

Kommentarerna till artikeln är som vanligt när det skrivs något om SL av det mer utdömande slaget och ganska långt ifrån ämnet.

Stockholm har en mycket bra kollektivtrafik i min mening och är tämligen prisvärd, visst hade den kunnàt vara billigare men på bekostnad av vad? färre turer,äldre fordon??

1 kommentar:

  1. Svenska folket är värdelösa på att kommentera. De läser rubriken, blir förbannade och skriver ett inlägg. Utan en suck om vad artikeln handlar om och missar viktiga saker som gör att deras inlägg mer blir patetiska.

    SvaraRadera